Menu
MŠ A ZŠ Hošťka
Základní a mateřská škola
Hošťka
MŠ A ZŠ Hošťka
Základní škola a Mateřská škola
Hošťka
Spolu a v pohodě
v naší Mateřské a Základní škole

Doba MASOPUSTU

Doba MASOPUSTU

13., 14. února 2024

 

Masopust

V úterý 13.2. 2024 žádné klasické učení Čj a M, ale masopustní škola.

Začali jsme shlédnutím příběhu Jak to bylo o Masopustu z Chaloupky na vršku. Pro nás už doba dávná, nepředstavitelná, vlastně i ta bílá zima.

Nic zajímavého, žádný Minecraft, žádný Roblox.

Poté oblíbené téma paní ředitelky, čas od Slunovratu , přes Vánoce až k Masopustu.

Připomenutí historie, tradic, zvyků, časové vymezení o tomto předjarním veselí.

Pak už nás čekala na zahradě Masopustní stezka a splněním 14 úkolů nám téměř všem vyšla tajenka:

Masopust na Slunci, pomlázka u kamen. Trochu nás potrápilo pochopení obsahu této pranostiky.

A už jsme zase skrze Masopust skončili jako naši politici u energetiky, topení a těch kamen.

Nakonec sladká tečka.

O Masopustu nesmí přeci chybět koblihy, tak nechyběly.

Sami jsme si je naplnili a vzápětí si na nich pochutnali.

A po masopustním hodování, o půlnoci pohřbení basy=konec zábavy a od zítra půst, ne dietní hladovění, ale ozdravení těla i ducha a Carnevale=dáme masu „vale“.

Jaro volá, hurá!

 

Poprvé kuchařem – projektové dopoledne

Masopust jsme přetáhli do dnešní Popeleční středy.

Včera koblihy, dnes muffiny.

Navštívil nás sympatický a zkušený kuchař Michal Marek, který nám hravou formou předal základní kuchařské teoretické poznatky i dovednosti.

V úvodu jsme se vzájemně seznámili, a to i vyjmenováním oblíbenosti svého jídla a popisem činností kuchaře během dne.

Veškerá témata teoretická: osobní hygiena, správný oděv, hygiena potravin, bezpečná manipulace s nožem-dřevěným, rizika práce v kuchyni-řezné rány+popáleniny a jejich ošetření, organizace práce v kuchyni, jsme si následně prakticky vyzkoušeli až po přípravu muffinu.

Nadchla nás prstová gymnastika a odměňování Michelinskou hvězdou vždy po splnění zadaného úkolu.

Překvapil nás:

  1. profesní postup kuchaře Michala, jeho působení v Anglii, Paříži – Michelinské restauraci
  2. hlavně to, jak to s námi kuchař – „neučitel“ uměl se spoustou zábavných úkolů, her a pohybových aktivit
  3. jeho motivací pro některé z nás, stát se kuchařem, samozřejmě jedině michelinským
  4. jeho dovedností, krok po kroku dle receptu nás dovést do cíle – každý si vytvořil svůj první MUFFIN

 

Máme pro Michala typ. Tak třeba, až ho omrzí kuchaření, byl by fajn učitel.

Už teď se těšíme na další gastro zážitek s Michalem, třeba sushi, cheesecake…

Datum vložení: 22. 2. 2024 14:07
Datum poslední aktualizace: 22. 2. 2024 14:21
Autor: Správce Webu

Mateřská škola

Pranostiky

Pranostika na akt. měsíc

Září víno vaří - říjen víno pijem.

Pranostika na akt. den

Po svatém Kříži podzim se blíží.

Aktuální počasí

dnes, sobota 14. 9. 2024
déšť 10 °C 5 °C
déšť, čerstvý severní vítr
vítrS, 8.82m/s
tlak1021hPa
vlhkost89%
srážky26.19mm

Fotogalerie

Náhodná fotogalerie

Anketa

Hlasujte kliknutím na jednu z možností

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Svátek a výročí

Svátek má Radka