Menu
MŠ A ZŠ Hošťka
Základní a mateřská škola
Hošťka
MŠ A ZŠ Hošťka
Základní škola a Mateřská škola
Hošťka
Spolu a v pohodě
v naší Mateřské a Základní škole

Doba MASOPUSTU

Doba MASOPUSTU

13., 14. února 2024

 

Masopust

V úterý 13.2. 2024 žádné klasické učení Čj a M, ale masopustní škola.

Začali jsme shlédnutím příběhu Jak to bylo o Masopustu z Chaloupky na vršku. Pro nás už doba dávná, nepředstavitelná, vlastně i ta bílá zima.

Nic zajímavého, žádný Minecraft, žádný Roblox.

Poté oblíbené téma paní ředitelky, čas od Slunovratu , přes Vánoce až k Masopustu.

Připomenutí historie, tradic, zvyků, časové vymezení o tomto předjarním veselí.

Pak už nás čekala na zahradě Masopustní stezka a splněním 14 úkolů nám téměř všem vyšla tajenka:

Masopust na Slunci, pomlázka u kamen. Trochu nás potrápilo pochopení obsahu této pranostiky.

A už jsme zase skrze Masopust skončili jako naši politici u energetiky, topení a těch kamen.

Nakonec sladká tečka.

O Masopustu nesmí přeci chybět koblihy, tak nechyběly.

Sami jsme si je naplnili a vzápětí si na nich pochutnali.

A po masopustním hodování, o půlnoci pohřbení basy=konec zábavy a od zítra půst, ne dietní hladovění, ale ozdravení těla i ducha a Carnevale=dáme masu „vale“.

Jaro volá, hurá!

 

Poprvé kuchařem – projektové dopoledne

Masopust jsme přetáhli do dnešní Popeleční středy.

Včera koblihy, dnes muffiny.

Navštívil nás sympatický a zkušený kuchař Michal Marek, který nám hravou formou předal základní kuchařské teoretické poznatky i dovednosti.

V úvodu jsme se vzájemně seznámili, a to i vyjmenováním oblíbenosti svého jídla a popisem činností kuchaře během dne.

Veškerá témata teoretická: osobní hygiena, správný oděv, hygiena potravin, bezpečná manipulace s nožem-dřevěným, rizika práce v kuchyni-řezné rány+popáleniny a jejich ošetření, organizace práce v kuchyni, jsme si následně prakticky vyzkoušeli až po přípravu muffinu.

Nadchla nás prstová gymnastika a odměňování Michelinskou hvězdou vždy po splnění zadaného úkolu.

Překvapil nás:

  1. profesní postup kuchaře Michala, jeho působení v Anglii, Paříži – Michelinské restauraci
  2. hlavně to, jak to s námi kuchař – „neučitel“ uměl se spoustou zábavných úkolů, her a pohybových aktivit
  3. jeho motivací pro některé z nás, stát se kuchařem, samozřejmě jedině michelinským
  4. jeho dovedností, krok po kroku dle receptu nás dovést do cíle – každý si vytvořil svůj první MUFFIN

 

Máme pro Michala typ. Tak třeba, až ho omrzí kuchaření, byl by fajn učitel.

Už teď se těšíme na další gastro zážitek s Michalem, třeba sushi, cheesecake…

Datum vložení: 22. 2. 2024 14:07
Datum poslední aktualizace: 22. 2. 2024 14:21
Autor: Správce Webu

Mateřská škola

Pranostiky

Pranostika na akt. měsíc

Sníh dubnový hnojí, březnový tráví.

Pranostika na akt. den

Když dubnový vítr do stodoly fučí, po žních díru nenajde.

Aktuální počasí

dnes, neděle 27. 4. 2025
jasno 15 °C 2 °C
jasno, mírný východní vítr
vítrV, 7.05m/s
tlak1024hPa
vlhkost42%

Fotogalerie

Náhodná fotogalerie

Anketa

Hlasujte kliknutím na jednu z možností

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Svátek a výročí

Svátek má Jaroslav

Státní svátky a významné dny na dnešek:

  • Světový den grafiky