Jablíčkobraní je za námi. A nadchla nás další obyčejně vyhlížející podzimní plodina - brambora. A co vše jsme s bramborou prožili? Během dopoledne, místo tradičního vyučování, jsme se alespoň pomyslně stali farmáři - bramboráři. Nejdříve jsme se dozvěděli mnoho nových informací o bramboře - názvu, původu, vlastnostech, pokrmech a výživové nezastupitelnosti ve zdravé stravě. Znáte i vy alespoň jeden odborný název brambory? My už teď ano a hned tři: Brambor obecný, Brambor hlíznatý, Lilek bramborový. Plněním praktických úkolů jsme si osvěžili, někteří se poprvé dozvěděli, co vše se s bramborou děje od zasazení až po konzumaci, přes růst, sběr formou vykopávání a vyorávání, svážení kolečkem, třídění, pytlování až po uskladnění do sklepa a nakonec zpracování - vaření různých pokrmů.Zažili jsme i smutný pocit, že se farmáři úroda zcela nevydaří (třeba kvůli napadení mandelinkou bramborovou), brambor je tak málo, že je musí hledat. Tato aktivita nás naopak nadchla, stejně jako házení brambory do koše, jejich převážení v kolečku slalomovou dráhou a přenášení v pytli na zádech. Po takovém fyzickém výkonu nám zaslouženě přišel k chuti trefný oběd - bramborový knedlík, špenát a maso. Chutnalo nám stejně, jako kdysi sedlákovi. Nejvíc se ale těšíme na zdravé bramborové chipsy, které si z vlastně oškrábaných brambor připravíme. Prstíky přežily. Takže žádné Lays, ale Hoštis.Už teď se těšíme na další podzimní projekt, který pro nás paní učitelky připraví. I učení venku je přece učení a baví nás někdy víc než v lavicích.
Mléčná dráha v prosinci jasná, bude v příštím roce úroda krásná.
Zelený Mikuláš - bílý leden.
Svátek má Mikuláš